Kakor :)
Super goda
Körsbärspaj
5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
200 g smör
0,5vatten
Fyllning:
körsbär
socker
maizena
Blanda mjöl och socker, tillsätt smöret och arbeta snabbt ihop. blanda till sist i vattnet.
Kavla ut 2/3 delar av degen till botten. Ett tips är att kavla mellan plastfilm.
Koka ihop fyllningen och fyll pajen
Kavla ut resten av degen och gör ett lock i önskat format.
Grädda i 225 grader i 10 minuter, sänk sedan till 175 grader och grädda ytterligare 40 min.
Klar att avnjutas med glass, grädde eller vaniljsås :)
Snabb paj :)
Spontan körsbärspaj.
I lördags var jag och R hemma hos hans föräldrar, då fick vi med oss en massa körsbär hem. Jag blev superglad och redan i bilen hem ville jag baka något. Så när vi kom hem satte jag fart, vi skulle bort på middag om 45 minuter men jag tänker jag gör en snabbpaj. Började med att koka körsbären med lite vatten så att dom blev mjuka och då var det bara att börja ta ur kärnorna.
(Om sanningen ska fram fick jag hjälp av R)
Så undertiden gjorde jag degen, kavlade/tryckte ut den i formen.
När alla körsbären var kärnfria, kokade jag upp vätskan med socker och majsens. Sedan tillsatte jag körsbären, smakade av och hällde ut över pajbotten. Nu har det hög tid att åka, så jag kavlade snabbt ut locket och skar remsor. Som jag mer kastade på pajen än la ut, så den blev inte super snygg men det är ändå smaken som spelar roll. Vi tog med oss den ogräddade pajen bort och gräddade den där. Blev en super god dessert som alla gillade. Kommer absolut baka denna paj flera gånger :)
Här är en bild och ja ni ser hur locket ser ut..
Bättre bild
S'mores cupcakes
Tid över en måndagskväll
S´mores cupcakes 12 st
Botten:
100 g Digestive kex
20 g Strösocker (1msk)
50 g Smör
Mörk choklad
Mini marshmallows
75 g vatten (3/4 dl)
210 g strösocker (2 1/2 dl)
Börja med att göra botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa digestivekexen lättast i en mortel, blanda i strösocker och smält smör.
Lägg lite smulor i varje muffinsform och tryck till lite så att du får en jämn botten.Grädda mitt i ugnen i 4 minuter.
Ta ut och ha på lite choklad på varje botten, jag använde små pellets. Lägg sedan några mini marshmallows i varje.
Cupcakes:
Sikta och blanda samman alla torra ingredienser.
Vispa ägg och strösocker och tillsätt mjölk och matolja.
Blanda sedan i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda till en slät smet.
Fyll formarna och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 18 min.
Det är en fördel att grädda formarna i en muffinsplåt då dom bättre håller formen.
Här tog min ork slut och eftersom ingen skulle komma på fika kändes det onödigt att göra marängen eftersom den inte går att frysa. Men marängen är supoer god och gör halva cupcaken å jag recomenderar er att göra den innan servering. Så här är receptet på den.
Separera äggulan från äggvitan och lägg äggvitan i en bunke.
Koka upp socker och vatten, låt koka i 5 minuter. Under tiden vispar du äggvitan till ett fast skum.
Häll sedan i sockret med en tunn stråle samtidigt som du vispar med en elvisp på max hastighet, vispa sedan tills marängen svalnat och känns lagom styv.
Sen är den klar, du kan välja att spritsa på den eller bara bre ut den.
Bränn gärna av den ett varv med en gasbrännare. det går att kära den i ugen, men det kan göra cupcaken lite torr.
Lycka till om ni vill prova.
Jag tycker dom är supergoda och lätta att släga ihop.
Det går lika bra att hoppa över marängen och göra en vanlig frosting eller servera dom utan något alls.
Äntlgen blev det av :)

Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.